Menü
Hírek
Felhívás
Fórum
Táncpartnerkereső
Linktár
TV műsorajánló
Jelmezkölcsönzők
Klubok, szervezetek
Táncos produkciók
Bulik-rendezvények
Média ajánlat
Impresszum
Események:
Szépségverseny
Gálaest Videó
Tánc világnapja
Ismert táncosok:
Versenytánc
Ír Step
Flamenco
Jazz tánc
Hastánc
Swing
Magyar tánctörténet:
Őskor
Árpád-kor
Reneszánsz
Stílusok:
  Formációs tánc:
  - tánctörténet
  Versenytánc:
  - pontozás
  - tánctörténet
  Step tánc:
  - tánctörténet
  Jazz tánc:
  - tánctörténet
  Argentín tangó:
  - tánctörténet...
  Balett:
  - tánctörténet
  Modern tánc:
  - tánctörténet
  Break:
  - tánctörténet
  Electric Boogie:
  - tánctörténet
Rómeó találkozása az ír kultúrával
Bemutatták az Irish Dance Invasiont
Egyedülálló ír táncműsort mutatott be az Irish Dance Invasion tánccsoport. A csapatot A Lord Of The Dance-ből ismert koreográfus és merész újításairól ismert társa kovácsolta össze néhány lelkes magyar műkedvelőből, és a Chrystal frontemberét nyerték meg maguknak, hogy készítsen vakmerő zenei alapot.

"Létezett dübörgés? Bűn? Csábítás? Élvezet? Létezés? Tánc? Eddig soha"- hirdette kváziszlogenként sztepptánc showjuk világpremierje előtt egy ír-magyar csapat. Ami eddig még nem volt, az csupán apró részletek profi kombinációja.

Kell egy csapat!
Az Irish Dance Invasion alapja egy lelkes, puskalábra hitelesített csapat. Ami ezt a show-t illeti, alapnak azt a tizennégy magyar fiatalt tekintsük, akik gimnázium, egyetem, vagy épp rendes, polgárinak mondott foglalkozásuk mellett sajátították el az ír tánc alapjait legalább egy év alatt, de a tánc azóta sem lett legfőbb pénzkereseti forrásuk.

Szükség van egy mentorra, aki fantáziát lát a lelkes műkedvelőkben. Ez esetben két ír koreográfusról beszélhetünk.

Közülük egy, bizonyos Stephen Scariff, A Lord Of The Dance tagja volt. Egykori munkakapcsolata Michael Flatley-vel és csapatával pillérje lett későbbi tánckoreográfiáinak.

Az előadás másik főszereplője, Ronan Morgan, aki amellett, hogy hazájában tanítja a táncot, leleményes újító hírében áll. Kettejük munkájának hála az ír tánc ezután nem, mint Flatley és követői marad meg a köztudatban. A kettőnek ugyanis legfeljebb annyi köze van egymáshoz, mint az Operaház tánckarának a Szegedi Kortárs Baletthez.

Kasza kompozíciók
A zene kivételes igénynek kell, hogy megfeleljen. A hegedű, mint az ír hangzást meghatározó hangszer egyrészről nem hiányozhat, amit Mairead Nesbitt nevű fiatal lány szólaltat meg kitűnően. Másrészről a Chrystal együttes frontembere, Kasza Tibor ezúton mutatja meg, merész, kozmopolita kompozícióival is hiteles ír zenei alap hozható létre.

Zenéi közt hallhatunk latin andalgót, elektronikus-szintetikus dance zenét, ír vonós népzenét és megannyi hangulatdalt, amelyekért minden bizonnyal Zeneszerszők Országos Szövetsége öt évvel ezelőtt felkarolta a Chrystal alapítóját.

Nem utolsósorban Alföldi Róbertet kell megemlíteni, aki hivatalosan a darab rendezője, de elmondása szerint inkább abban működött közre, hogy az egységek show-vá áljanak össze. Értendő ez alatt a jelmeztervek kivitelezésében nyújtott segítsége is.

Ír-West Side
Az előadott táncjátékhoz pedig egyfajta történeti leleményre is szükség volt. Ebben sincs forradalmi újítás, a tánckoreográfiákat egy motívumra fűzhetjük fel. Létezik egy fekete és egy fehér banda. Lehetnének cápák és rakéták, Montague-k és Capulettek, bármilyen tábor.

Noha itt nem a két tábor egy-egy ifja közt szövődik szerelem, de ugyanúgy lényeges a szerelmi szál, amelyet a svungos tánc mellett Jónás Andrea érzelmes-nosztalgikus dalai is megjelenítettek.


Féltékenység, kirekesztés, intavénás drogok, késhegyre menő küzdelem, amolyan nagyvárosi bevándorló-gettó jelenik meg előttünk a helyigénynek megfelelőn üres színpadon. Egy váratlan tragikus fordulat után azonban várható módon a két tábor kiegyezik, majd energikus raadásba kezd örömtáncosokhoz illően.
Belépés
Név:
Jelszó:
Regisztráció!
Taglista
Partner oldalak
www.buvarportal.hu

Villa Alma Apartman Opatija
Webmester
Eseménynaptár

<<

december

>>

H

K

Sz

Cs

P

Sz

V

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

2

3

4

20032002.09.02-től